3 Ιουν 2011

Μειώσεις θέσεων ειδικότητας μέσα από τις συγχωνεύσεις...

μεταφορά από το φόρουμ του Κινήματος Νέων ιατρών


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 1ης ΥΠΕ

Από την σημερινή συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις τμημάτων μεταξύ των άλλων προέκυψαν πολύ σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τις θέσεις ιατρών που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και κυρίως τις θέσεις ειδικευομένων.

Ενώ λοιπόν ο κ. Μοσιώνης παρουσιαζόταν κάθετος στο ότι «δεν θα κλείσει ούτε μια κλίνη» και δεν θα χαθεί «ούτε μια θέση εργαζόμενου» λέγοντας μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση ο ίδιος θα παραιτηθεί, στις επίμονες ερωτήσεις για τις θέσεις των ειδικευομένων των νοσοκομείων του ΙΚΑ καθώς και τις λίστες αναμονής στις κλινικές και τα τμήματα που συγχωνεύονται ουσιαστικά δεν υπήρξε ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Αντιθέτως είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή έθεσε θέμα πολλών γιατρών , επικαλούμενος μάλιστα λάθος (!!!) όπως αποδείχτηκε στοιχεία από το Ελενα Βενιζέλου, γεγονός που αποδεικνύει και την προχειρότητα και ανοργανωσιά του σχεδιασμού τους. Επίσης αναφέρθηκε στο ότι ο αριθμός των ειδικευομένων είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο με βάση τον νόμο του ΕΣΥ (1:4 κλίνες) και αυτό έχει συνέπειες στην εκπαίδευσή μας, την ίδια στιγμή μάλιστα που παραδεχόταν ο ίδιος ότι ο ειδικευόμενος είναι ο λαντζέρης του ΕΣΥ και το «παιδί για όλες τις δουλειές».

Απαιτήσαμε με επιμονή να διασφαλιστούν και να επεκταθούν οι θέσεις ειδικευομένων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων δίνοντας έμφαση σε τρία ζητήματα:
1. Την διασφαλίση ότι καμμία θέση ειδικευομενου δεν θα χαθεί από τις λίστες αναμονής-την άμεση δέσμευση ότι καμμία θέση από την λίστα αναμονής του 1ου και 7ου ΙΚΑ δεν θα χαθεί
2. Την επαναφορά των προσωποπαγών θέσεων που κατήργησε ο νόμος Λοβέρδου
3. Την έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης νέου ειδικευομένου 2 μήνες προ της κένωσης της θέσης έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι καθυστερήσεις

Η ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ από την πλευρά της 1ης ΥΠΕ για τις θέσεις των ειδικευομένων αλλά και η ανακίνηση ζητήματος πολλών ειδικευομένων αποδεικνύει αυτό που εχουμε τονισει εδώ και πολύ καιρό: την ανάγκη για ένα συντονισμένο αγώνα των φοιτητών ιατρικής και των νέων ιατρών (ανέργων, σε αναμονή, ειδικευομένων,επικουρικών) ενάντια στα σχέδια του υπουργείου για κλείσιμο θέσεων ειδικότητας και εξετάσεις πριν την έναρξη ειδικότητας.