15 Νοε 2011

Ισραήλ: Γιατροί - βασανιστές

Σύμφωνα με έκθεση της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ και της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ισραήλ, το σύστημα υγείας του Ισραήλ εμπλέκεται γενικευμένα σε υποθέσεις βασανισμού κρατουμένων ή συγκάλυψης τέτοιων υποθέσεων, παραβιάζοντας κατάφωρα τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.


Η μη αναφορά στις αρχές βασανισμού κρατουμένων, όπως προκύπτει από καταγγελία ή από ιατρική εξέταση του θύματος, η επιστροφή του θύματος στους ανακριτές-βασανιστές του, η παροχή πληροφοριών για τη φυσική κατάσταση του θύματος στις αστυνομικές ή στρατιωτικές αρχές, η δεδηλωμένη στήριξη των απαιτήσεων των ανακριτών-βασανιστών σε βάρος των αναγκών του θύματος, είναι συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ισραηλινών γιατρών.
Πολλά από τα θύματα βασανισμού κρατούνται στην απομόνωση και η επίσκεψη του γιατρού προκειμένου να τους εξετάσει είναι η μόνη επαφή που έχουν με τον έξω κόσμο.
Ο διευθυντής της μιας από τις οργανώσεις που συνέταξαν την έρευνα αναφέρει: «Περιμένουμε από τους γιατρούς να στηρίζουν τους αβοήθητους ανθρώπους. Αυτό που μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι ότι οι γιατροί, αντί να βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους, που είναι αποκομμένοι από τον κόσμο, στηρίζουν τους βασανιστές τους, έχοντας έλλειψη ακόμα και της στοιχειώδους ανθρωπιάς».
πηγή : http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=14615&cat_id=20