26 Σεπ 2011

Ενωτικό κι αποφασιστικό κάλεσμα από τους εργαζόμενους στη σημερινή συνέντευξη τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Εργαζόμενοι στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα
                                
    Αθήνα, 20/9/2011
 
Πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία και την Ψυχοκοινωνικη Φροντίδα σήμερα και με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τόσο οι πρωινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε Χαλάνδρι, Περιστέρι και Σύνταγμα όσο και η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και ΜΜΕ.
 
Τη Συνέντευξη άνοιξε ο Ιωάννης Σαράντης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, χαιρετίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, ο οποίος επεσήμανε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει τις κινητοποιήσεις παρέχοντας την απαραίτητη θεσμική κάλυψη και ενισχύσε τους εργαζόμενους στη μαζική και συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
 
Από την πλευρά των εργαζομένων, τον λόγο αρχικά πήρε ο εκπρόσωπος του 18άνω, Ηρακλής Γκότσης. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του 18άνω, η  περικοπή των προϋπολογισμών καταδικάζει εργαζόμενους και λήπτες σε ανυπαρξία, στην εργασιακή εφεδρεία που ισοδυναμεί με απόλυση και τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση αν όχι διάλυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η τακτική της κυβέρνησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, είπε ο κος Γκότσης. 
 
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γιαννάτος, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η οποία συρρικνώνει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και επιτείνει τα προβλήματα των φορέων. Η εργασιακή εφεδρεία την οποία ζητάει το υπουργείο να υλοποιήσει ο φορέας, δεν  υπολογίζει το γεγονός ότι τα προγράμματα που τρέχουν και επεκτείνονται στην επαρχία λειτουργούν ήδη με μειωμένο προσωπικό, καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, οι συγχωνεύσεις φορέων που επιβάλλει το υπουργείο όχι μόνο δεν παράγουν λύση αλλά αντιθέτως εντείνουν τα προβλήματα χρήσης ουσιών.
 
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Ανδρέας Τσούνης, αναφέρθηκε στο γεγονός στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά δεν συμπεριλαμβάνονται τα Κέντρα Πρόληψης – ο κατ' εξοχήν φορέας πρόληψης - και διατύπωσε την ανησυχία των εργαζομένων για το αν θα διατηρηθεί ο κωδικός των Κέντρων στον προϋπολογισμό. Όπως είπε ο κ. Τσούνης, οι εργαζόμενοι ήδη όλα αυτά τα χρόνια ζουν από πολύ κοντά τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής, και γνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αντίθετα αυτήν την περίοδο οι δομές πρόληψης και αποκατάστασης θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε επίπεδο προσωπικού, δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών. 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Έμμυ Κουτσοπούλου επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής από το υπουργείο Υγείας σε σχέση με την εξάρτηση, καθώς η όποια παρέμβαση περιορίζεται πια στη χορήγηση μεθαδόνης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση. Όπως είπε η Κουτσοπούλου, η ποιοτική λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος στην υγεία και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μείνει στο δρόμο. 
 
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Αβραμίδης εκπρόσωπος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, επεσήμανε την αντιφατική στάση της κυβέρνησης από τη μία να διακόπτει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, κέντρα ημέρας, οικοτροφεία) και την ίδια στιγμή να περικόπτει τις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση στο ψυχιατρικό άσυλο και την επιστροφή σ' αυτό των ψυχικά πασχόντων που είχαν ως τώρα καταφέρει να ενταχθούν στην κοινότητα. Ο κος Αβραμίδης δήλωση την απόλυτη συστράτευση του Συλλόγου με όλους τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, τους χρήστες των υπηρεσιών και τις οικογένειές τους, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε αγωνιστικές διεκδικήσεις όλων αυτών των δικαιωμάτων.
 
Εκ μέρους των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μίλησε ο Παναγιώτης Διακάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείο Αυτοεκπροσώπηση, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, με τις δυσκολίες και τις ελλείψεις της, η οποία έχει προσφέρει στους ψυχικά ασθενείς ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής και τη δυνατότητα να διεκδικούν μια αξιοπρεπή ζωή. Ο κος Διακάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι σημερινές εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το επίπεδο ζωής και την αξιοπρεπή διαβίωση των ψυχικά ασθενών και δήλωσε τη συμπαράταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο πλευρό των εργαζομένων. 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Περιβολάκι, Εύη Κατάκη, η οποία μίλησε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Περιβολάκι και επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στο Ψυχαργώς ζουν εδώ και πολλά χρόνια σε καθεστώς εργατικής ανασφάλειας, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών για πέντε και έξι μήνες είναι μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν συνεχώς. Όπως είπε η κα Κατάκη, ο ίδιος ο θεραπευτικός ρόλος των εργαζομένων είναι αυτός που τους ωθεί στο να διεκδικούν και να οργανώνονται συλλογικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης καθώς άμεση συνέπειά της είναι ότι παρεμποδίζεται ο ρόλος της αποκατάστασης και της πρόληψης για τους ανήλικους και ενήλικους, που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και αυτισμό. 
 
Ο εκπρόσωπος του κλαδικού σωματείου ΣΕΨΑΕΚΟ, Πάνος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι στο χώρο της ψυχικής υγείας η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 210 Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα, με τραγικές συνέπειες: 1500 ψυχικά πάσχοντες και άνθρωποι με νοητική υστέρηση - αυτισμό μένουν στο δρόμο (ή επιστρέφουν στα ιδρύματα), άλλοι 35.000 χάνουν τη θεραπεία, υποστήριξη και αποκατάστασή τους και 3.050 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι. Ο κος Παπαδόπουλος επεσήμανε τη σημασία του αγώνα για την ανατροπή της απόφασης και την ενωτική προσπάθεια συντονισμού και κινητοποιήσεων. 
 
Τέλος, η Ήβη Κοτσίνη, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ, μίλησε για το πόσο οι αποφάσεις αυτές πλήττουν τόσο τη δυνατότητα των εργαζομένων να επιτύχουν το θεραπευτικό και αποκαταστασιακό τους έργο όσο και των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η κα Κοτσίνη - η οποία και συντόνισε τη Συνέντευξη Τύπου - υπενθύμισε το αυριανό μαζικό κάλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών στις 10 το πρωί, επισημαίνοντας ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις των αρμοδίων ωθούν τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος εκδήλωση με θεατρικά και  μουσικά δρώμενα.