6 Ιουν 2011

ΑΜΕΑ κατέλαβαν τα κεντρικά του ΙΚΑ

Δηλώνοντας ανυποχώρητοι στον αγώνα τους και αξιώνοντας την κατάργηση πρόσφατης εγκυκλίου του ΙΚΑ που στερεί χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία από το αυτονόητο δικαίωμα στα βασικά τεχνικά βοηθήματα, εννέα αποφασιστικοί νέοι άνθρωποι με αναπηρία κατέλαβαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουνίου τα κεντρικά του ΙΚΑ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Η εγκύκλιος – αφορμή της κατάληψης, μειώνει στο ήμισυ την δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων που αποτελούν όρο  επιβίωσης για .........
εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία. Δημοσιεύτηκε άνευ της παραμικρής διαβούλευσης, προειδοποίησης ή έστω ... διαρροής, την Παρασκευή 3 Ιουνίου ως ... κεραυνός εν αιθρία. Η κατάληψη των εννιά είναι η πρώτη εντυπωσιακή πράξη αντίδρασης – αντίστασης, όπως δε οι ίδιοι δηλώνουν “θα επιμείνουμε ανυποχώρητα μέχρι η εγκύκλιος να καταργηθεί”. Οι εννιά καταληψίες αλλά και οι πάμπολλοι άλλοι που τους στηρίζουν (με συνεχή μηνύματα μέσω facebook  και εκκλήσεις για συμπαράσταση) αυτοπροσδιορίζονται ως Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ, βασικό τους δε μήνυμα είναι το ... αυτονόητο (για τους καιρούς μας) : Μηδενική Ανοχή!

Η Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ μας ζήτησε να δημοσιοποιήσουμε αυτούσιο το μήνυμά της – “μήνυμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας για τους πολίτες με αναπηρία” το χαρακτήρισε ο μετέχων στη κατάληψη Αντώνης Ρέλλας – το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε. Το μήνυμα έχει ως εξής :

 “Εφτασε η στιγμή να χειραφετηθούμε, με έπαθλο την ίδια τη ζωή μας . Μας υπονομεύουν το δικαίωμα σε αυτή καθεαυτή την επιβίωση. Μας στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Μας θέλουν δουλοπρεπείς, υποτελείς και άφωνους, να αποδεχόμαστε σεμνά και ταπεινά την σταδιακή απάλειψη και των πλέον αυτονόητων δικαιωματικών παροχών, που αν μη τι άλλο μας επέτρεπαν μέχρι σήμερα να ζούμε με αξιοπρέπεια. Η τελευταία εγκύκλιος του ΙΚΑ αφαιρεί πλέον από τους ανθρώπους με αναπηρία θεμελιώδεις – δικαιωματικές παροχές, δίχως τις οποίες η αξιοπρεπής ζωή είναι αδύνατη. Ταυτόχρονα, αφαιρεί από τους κυβερνώντες και το τελευταίο άλλοθι δημοκρατικής νομιμοποίησης και στοιχειώδους πολιτικής εντιμότητας. Η κλεψύδρα της ανοχής μας άδειασε οριστικά. Η κατάπτυστη εγκύκλιος του ΙΚΑ που μας απαγορεύει τελεσίδικα να ζήσουμε με όρους κοινωνικής αξιοπρέπειας δεν θα ισχύσει. Στο απαγορευτικό ζωής που μας θέτουν απαντάμε με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ.

Η κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις τυπικές και συμβολικού χαρακτήρα πράξεις ακτιβισμού.  Καταλαμβάνουμε το ΙΚΑ διότι πλέον δεν λειτουργεί ως φορέας – σύμμαχος της ανάγκης μας για κοινωνική ασφάλιση και στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά ως ΕΧΘΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που συνειδητά επιδιώκει την κοινωνική, ηθική και φυσική μας εξόντωση. Καταλαμβάνουμε τα γραφεία του ΙΚΑ διότι αυτή είναι η μοναδική μας επιλογή αντίστασης, αγώνα, αξιοπρεπούς επιβίωσης. Και στέλνουμε προς την ... ΕΧΘΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που δια της εγκυκλίου της επιδιώκει την εξόντωσή μας, το μόνο τελεσίγραφο που υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες έχει ουσία και αξία: ΟΧΙ μέχρι εσχάτων. Η εγκύκλιός σας, το δικό σας  τελεσίγραφο που αξιώνει την κοινωνική, ηθική και φυσική μας εξόντωση, δεν γίνεται επ’ ουδενί αποδεκτό.

Αξιώνουμε επιτακτικά την συμπόρευση όλης της Ελληνικής κοινωνίας, την συνυπογραφή του τελεσιγράφου μας από όλους τους Ελληνες πολίτες, που επίσης δίνουν αγώνα τους τελευταίους καιρούς για να παραμείνει ζωντανό το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Κατά μείζονα λόγο, η αξίωσή μας απευθύνεται σε όλους τους συμπόλίτες μας με αναπηρία. Τους καλούμε να αντισταθούν μέχρι εσχάτων στην άθλια απόπειρα κοινωνικής, ηθικής και φυσικής τους εξόντωσης. Γνωρίζουμε ότι το συναίσθημα μηδενικής ανοχής είναι διάχυτο σε όλους, τους καλούμε να μετουσιώσουν το συναίσθημα αυτό σε στάση – πράξη ζωής. Είναι  ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να νικήσουμε, νίκη μεγάλη που έχει ως έπαθλο την ίδια τη ζωή μας. Ενάντια σε αυτούς που επιδιώκουν να μας αλυσοδέσουν για το υπόλοιπο της ζωής μας, δεν σας ζητάμε παρά να μετουσιώσετε το συναίσθημα που σας (μας) κατακλύζει σε στάση – πράξη ζωής. Αυτή και μόνο αυτή είναι η διαδικασία της αληθινής χειραφέτησης, έφτασε η στιγμή να την βιώσουμε”.      

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2011/06/blog-post_1277.html